Tips för att förvandla ditt Scrabble-spel

Okej, så din svärmor, en doktorsexamen i engelsk litteratur, har utmanat dig, en ödmjuk försäljare på den lokala bokhandeln, till en “vänlig” omgång Scrabble. Låter det som ett hopplöst fall? Absolut inte! Mer än bara en rivalitet av ordförråd, Scrabble är ett strategispel. Utrustad med de rätta knepen, kan även ett barn ge din svärmor en springa för pengarna!

Den här artikeln ger dig fem beprövade tips som garanterat förvandlar ditt Scrabble-spel. Oavsett om du är nybörjare i spelet, eller vill öka din skicklighet för att tävla i klubbar eller turneringar, kommer lite övning med dessa tekniker att ge omedelbara resultat!

Tips #1: Två och två

Erfarna Scrabble-spelare är överens om att den första nyckeln till framgång är att memorera listan över acceptabla ordkombinationer på två bokstäver. Det här låter svårare än vad det egentligen är. Det finns bara 96 ​​tvåbokstavsord, och du känner utan tvekan till 23 av dem. (Vissa listor innehåller 120 ord med två bokstäver, beroende på vilken ordbok du refererar till. 1998 Chambers Dictionary, liksom Chambers Official Scrabble Words kvalificerar 120 ord, medan Merriam Webster Official Scrabble Players Dictionary endast innehåller 96. Ett bra ord tummen skulle vara att i början av ett spel bestämma vilken ordbok du ska använda. Jag skulle fokusera på listan med 96 ord, eftersom de är allmänt accepterade i nästan alla ordböcker.)

Varför är den här ordlistan så värdefull, med tanke på att du bara använder två brickor? Att känna till tvåbokstavsorden hjälper dig att bygga parallella ord, vilket gör att du kan räkna dina bokstäver två gånger för varje ord du bildar. Detta ökar din poäng dramatiskt! Denna färdighet är absolut nödvändig när brädet är “stängt” (vilket betyder att det inte finns några stora öppna utrymmen att bygga nya ord i), såväl som i slutet av spelet, när du måste tömma ditt ställ.

Att memorera den här listan tar bara några minuter om du associerar varje bokstav med antalet ord den bildar, (till exempel finns det 16 “A”-ord, 5 “B”-ord, etc.). Att gå igenom listorna och bli bekant med de mindre kända orden är vanligtvis allt som krävs för att få listan i minnet. Det är trevligt att veta att det finns några ord som inte kräver vokaler!

De 96 orden är: aa, ab, ad, ae, ag, ah, ai, al, am, an, ar, as, at, aw, axe, ay, ba, be, bi, bo, by, de, do , ed, ef, eh, el, em, en, er, es, et, ex, fa, go, ha, he he, ho, id, if, in, is, it, jo, ka, la, li, se, ma, mig, mi, mm, mo, mu, min, na, ne, nej, nu, od, oe, av, åh, om, på, op, eller, os, ow, oxe, oy, pa, pe, pi, re, sh, si, så, ta, ti, till, uh, um, un, upp, oss, ut, vi, wo, xi, xu, ya, ye, yo.

Tips #2: “Skapa” poäng genom att anagrammera

Skillnaden mellan en genomsnittlig och en avancerad Scrabble-spelare har att göra med antalet alternativ en spelare kan hitta i ett givet rack. Hitta inte bara ett ord och ge upp – fortsätt att flytta runt på brickorna. Det kan mycket väl finnas ett bättre alternativ än det du hittar från början. Även om du slutar använda samma brickor, kan ett ord få ett högre värde än ett annat baserat på placeringen av bonusrutorna. Dessutom kan du välja ett ord framför ett annat eftersom det är svårare för din motståndare att bygga vidare på. Till exempel, om du har en aning om att din motståndare har ett S bör du undvika att lägga ner ett substantiv, eftersom det skulle tillåta honom/henne att “haka” på och få poäng för båda orden!

Tips #3: Håll det varmt

Denna antydan kan tyckas uppenbar till en början, även om det ligger lite mer bakom det än vad man först ser. När du formulerar dina alternativ på tavlan, fokusera på “hot spots” eller rutorna som ger dig dubbelt och tredubblat värdet på din bricka och/eller ord. Använd dessa rutor till ännu bättre fördel genom att bygga parallella ord, så att du kan använda bonusrutan två gånger (en gång för det horisontella ordet och igen för det vertikala.) Det är här listan med tvåbokstavsord kommer till nytta, särskilt orden som innehåller bokstäver med höga poäng som J, Q, X och Z. Till exempel skulle ordet “ex” som används i en parallell position där X:et landar på en trippel få minst 26 poäng.

Den andra sidan av denna ekvation är att du måste vara försiktig så att du inte gör dessa hot spots tillgängliga för din motståndare! Men om du har ett bra ord som öppnar upp en trippel, kasta inte ut det genom fönstret. scrabble-word-finder.com upp din poäng mot vad din motståndare sannolikt kan få. Du kan fortfarande komma ut före. Vem vet? Din motståndare kan till och med missa trippeln, vilket ger dig ett skott!

Tips #4: Q – välsignelse eller förbannelse?

Ingen tvekan om det, Q är en av de svåraste brickorna att spela; därför kräver det uppmärksamhet. Det finns några knep som kan hjälpa dig att vända Q till din fördel.

Först och främst är det tillrådligt att lägga till minnet några Q-ord som inte kräver ett U. Ja, de finns, och de är värda många poäng dessutom! Så här är din andra (och sista, för nu) lista med ord att memorera: qaid, qanat, qat, qindar, qintar, sheqel, tranq, qoph, qwerty, faqir.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *